Zostaw po sobie coś dobrego

Testament napisałam kiedy miałam trochę ponad 40 lat ( w tym celu udałam się do notariusza ) .

Czemu to zrobiłam ?

Jedynym powodem jest fakt, że niczego nie jestem tak bardzo pewna jak tego, że kiedyś umrę.

Rok po tym jak sporządziłam testament pojechałam na szkolenie dla organizacji pozarządowych ( w jednej z takich organizacji pracuję ) i upewniłam się, że to była bardzo dobra decyzja.

Na tym szkoleniu dowiedziałam się, że osoby które napisały testament żyją dłużej,  jest to udowodnione i zostały na ten temat przeprowadzone badania.

Dowiedziałam się również, że jeśli zapiszę coś wybranej przez siebie organizacji pozarządowej będę żyła o kolejne 5 lat dłużej.

Może się to wydawać śmieszne, natomiast jestem urodzoną optymistką i wierzę, że tak jest.

Zachęcam do zapisania datku Fundacji Ktoś – z konkretnym wskazaniem na co ma zostać przeznaczony .

Od momentu kiedy po raz pierwszy napisałam testament moja prywatna sytuacja życiowa uległa zmianie i odwiedziłam notariusza po raz drugi, dokonując stosownych zmian.

Wiem, że jedna krótka wizyta u notariusza może pomóc poukładać życie moim bliskim po mojej śmierci.

Nikt nie będzie miał do siebie wzajemnie pretensji, nie będzie się na siebie boczył i zaoszczędzę tym samym nie potrzebnego stresu najbliższym.  Jedyną “winną” zaistniałej sytuacji będę Ja – już dawno gdzie indziej, pewnie daleko.

Magdalena Kijańska – Fundator Fundacji

Dlaczego warto sporządzić testament?

Większość osób zapytanych, z czym kojarzy im się testament odpowiedzą, że z aktem ostatniej woli, ze śmiercią lub chorobą, ze znacznym majątkiem lub z niezwykle skomplikowaną czynnością, która zajmuje sporo czasu. Rzeczywiście, część osób sporządzających ten dokument to osoby starsze, ciężko chore albo majętne, pragnące za życia uregulować swoje sprawy finansowe. Prawnicy podkreślają jednak, że coraz częściej na napisanie testamentu decydują się osoby młode, w sile wieku, które traktują testament jako jeden ze sposobów zarządzania swoim majątkiem na wypadek, gdyby nagle zmarli. Nie oznacza to zatem, że osoby te wybierają się na tamten świat, a jedynie mają świadomość, że gdyby nagle zaskoczyło je najgorsze, a nie sporządziłyby wcześniej testamentu, spadek po nich otrzymaliby spadkobiercy ustawowi. A taki scenariusz nie zawsze jest jednak zgodny z naszą wolą.

Kim są zatem ci, którzy decydują się sporządzić testament? To przede wszystkim osoby świadome, pragnące zabezpieczyć swoich najbliższych i rozdysponować posiadane dobra zgodnie ze swoją wolą. Na wypadek, gdyby nagle ich zabrakło.

Nie istnieje wyczerpująca lista wszystkich sytuacji, w których ludzie decydują się na napisanie testamentu. Poniżej przytaczamy jedynie kilka przykładów.

na podstawie http://www.napisztestament.org.pl/napisz-testament/dlaczego-warto-sporzadzic-testament/#txt