KTOŚ, CZYLI KTO?

Wrażliwość społeczna – dla jednych szlachetna cecha, dla innych synonim zadręczania się całym złem świata. Dla mnie to po prostu dostrzeganie w każdej napotkanej osobie człowieka. Z jego uczuciami, marzeniami i prawem do szczęścia.

Na mojej drodze stanął kiedyś mądry KTOŚ, kto wskazał mi kierunek i chwycił pod rękę, gdy nie miałam już siły iść dalej. Dziś jestem tu, gdzie jestem. Wdzięczna i zdeterminowania do tego, by wspierać opiekunów osób niesamodzielnych i osoby zaniedbane społecznie. Osobiste doświadczenie dało mi siłę, by nieść im pomoc w sytuacjach kryzysowych i wytchnienie w codziennych zmaganiach. Staram się razem z nimi sklejać rozbity na drobne kawałki świat w nową całość. KTOŚ dał mi kiedyś zrozumienie i wsparcie. Oddaję to samo. Prosta arytmetyka dobra.

Przez lata uczyłam się tego, jak pomagać efektywnie, uważnie towarzyszyć i być rzecznikiem tych, którzy nie są w stanie zawalczyć o siebie samodzielnie. Inspiracją dla mnie są dobrzy ludzie, których mam szczęście spotykać.

Wierzę, że nasz świat jest jak ławka, na której każdy się zmieści, wystarczy tylko, by ci silniejsi przesunęli się i zrobili wokół siebie trochę miejsca. Wiem, że to działa! Mam nadzieję, że przekonam się o tym jeszcze wielokrotnie.”

Magdalena Kijańska  – Fundator Fundacji KTOŚ

Każdy KTOŚ ma swoje miejsce na świecie, lecz czasem
nie może go znaleźć, dopóki inny KTOŚ go nie wskaże.

Pomoc wytchnieniowa ma różne oblicza. Czasem wytchnienie i poczucie ulgi wiąże się z upragnioną niezależnością finansową. Do tej pory KTOŚ znalazł godną pracę dla jedenastu osób. Na cały etat, na umowę o pracę z asystentem, żeby nasi podopieczni czuli się bezpiecznie w nowym dla nich miejscu.

Pani Monika jest osobą niesłyszącą. Mamą dwojga dorosłych dzieci. Przez 20 lat pracowała w firmie sprzątającej – w trudnych warunkach i poniżej swoich kwalifikacji. W poprzedniej pracy Pani Monika nie mogła liczyć na godne traktowanie. Osoby z niepełnosprawnością są często szufladkowane i z reguły dostają najprostsze, niskopłatne prace. Nam udało się znaleźć dla Pani Moniki pracodawcę na medal –  MCC Medale. Firma oferuje zatrudnienie w oparciu o umowę o pracę. Pani Monika w bezpiecznym miejscu, w spokoju, wśród życzliwych ludzi maluje medale. Medale, którymi pewnego dnia dekorowani będą zwycięzcy. Nie będą wiedzieli, że malowała je wyjątkowa osoba, która zawalczyła o siebie i teraz zwycięża każdego dnia. My wiemy i kibicujemy dalej!

Przemek jest absolwentem Szkoły Specjalnej w Łodzi. Ponad rok bezskutecznie szukał pracy. Dziś jest już pracownikiem. Udało nam się znaleźć dla niego idealne miejsce pracy w firmie Transfer Multisort Elektronik. Pracodawca zrobił wszystko, aby Przemek czuł się w pracy bezpiecznie i pewnie. Otrzymał pomoc w postaci leadera, który dokładnie wszystko objaśnił. Przemek jest niezwykle zaangażowany, punktualny i bardzo dokładny.