Nasi samorzecznicy i "nasz rzecznik"

System wsparcia rodziców/opiekunek/opiekunów osób z niepełnosprawnością kuleje. Sprawowanie opieki nad kimś bliskim w Polsce to najczęściej praca w systemie trzyzmianowym, 7 dni w tygodniu, 365 dni w roku, bez urlopów i weekendów. Wymaga samodzielności w organizowaniu środków na leczenie, determinacji w szukaniu dróg rehabilitacji, orientacji w gąszczu niejasnych przepisów i siły do strać z biurokracją. W wielu przypadkach rodzice/opiekunowie zdani są wyłącznie na własne siły. Póki je mają, są młodzi, silni, zdrowi i zaradni - nie jest łatwo, ale to pół biedy. Jednak w ich przypadku kryzys sił (fizycznych i psychicznych) jest tylko kwestią czasu. Brak odpowiedniego, zindywidualizowanego i długofalowego wsparcia prędzej czy później da o sobie znać. Bo praca, jakiej się podjęli jest wyjątkowo stresująca i odpowiedzialna. Co z tym zrobić? Jakie są najpilniejsze potrzeby opiekunek/opiekunów? Jakie są propozycje zmian systemowych, które naprawdę ułatwiłyby ich codzienność?

Na te pytania szukamy odpowiedzi podczas trwających od stycznia br. prac Zespołu Praw Opiekunek i Opiekunów inicjatywy „Nasz Rzecznik”! Bierze w nich udział sześcioro naszych samorzeczników/samorzeczniczek. Współpraca z Biurem Rzecznika Praw Obywatelskich jest realizowana pod auspicjami Ogólnopolskiej Federacji Organizacji Pozarządowych (OFOP) dzięki wsparciu Civitates, inicjatywy działającej na rzecz demokracji i solidarności europejskiej w ramach sieci Network of European Foundations. Inicjatywa „Nasz Rzecznik” ma za zadanie poszerzać społeczne zaplecze rzecznika praw obywatelskich, łączyć i wzmacniać różne podmioty społeczeństwa obywatelskiego, wspierać oddolne inicjatywy i działania. Celem inicjatywy jest walka o poszanowanie praw obywatelskich i o systemowe rozwiązania dla osób i grup społecznych szczególnie zagrożonych wykluczeniem. W ramach inicjatywy współpracuje już ponad 100 organizacji.

Nasza grupa samorzeczniczek/samorzeczników jest zaangażowana w comiesięczne spotkania i tworzenie na nich najpierw "mapy potrzeb" a potem szczegółowych opracowań postulatów swojego środowiska. W ramach projektu "O nas z nami" zgłosiliśmy i opracowaliśmy wspólnie 8 postulatów.

Jakie emocje towarzyszą naszym samorzeczniczkom? Jak czują się w nowej roli?

“Jak widzę skalę biurokracji i stopień skomplikowania procedur, to mi się czasem odechciewa szukania wsparcia. Myślę o tym, ile razy się czułam sfrustrowana, kiedy wracałam z kolejnego urzędu, w którym nie dało się czegoś załatwić. Teraz, jak spotkałam inne osoby, które też chcą coś z tym zrobić, to jest mi raźniej”.

“Fajnie jest spotkać osoby, którym “się chce”. Bo mi to nie zawsze się chce robić cokolwiek ponad to, co absolutnie muszę zrobić przy dziecku.”

“Kiedyś się zastanawiałam, na czym ja się znam. Z obiegu zawodowego już dawno wypadłam, bo jestem na świadczeniu pielęgnacyjnym. A od Was usłyszałam, że jestem przecież ekspertką od bycia mamą dziecka z niepełnosprawnością i załatwiania wszystkiego, co się z tym wiąże. Że to jest wiedza i że ja mogę to wykorzystać, żeby pomagać sobie i innym. Że mój głos może się liczyć. I to w sumie racja. Kiedyś tak o tym nie myślałam.”

“Wcześniej angażowałam się w organizowanie warsztatów psychologicznych dla rodziców dzieci z niepełnosprawnością. Sama jestem jedną z takich mam. Spotkałam wiele fantastycznych osób, które nie są w stanie w pełni wykorzystać swojego potencjału. Które są od lat pozostawione samym sobie. Którym trudniej jest się rozwijać. np. zawodowo, bo nasze prawo rzuca im kłody pod nogi. To trzeba zmienić. Kiedyś miałam takie momenty, że mi już ręce opadały, ale teraz dominuje raczej gniew, że musimy walczyć o rzeczy, które powinny być oczywistością.”

Więcej informacji na stronie: naszrzecznik.pl

ZAPROSZENIE O WSPÓŁPRACY

Jesteś opiekunką/opiekunem? Masz swoje propozycje zmian systemowych? Zapraszamy do kontaktu i wspólnych działań samorzeczniczych! Spotykamy się w kameralnych grupach, w których pracujemy nad wspólnym stanowiskiem, które prezentujemy podczas comiesięcznych spotkań grupy roboczej. Dołącz do nas. KTOŚ czeka!

Wsparcie dla samorzeczników: Maja Giżycka-Różalska  - członkini zarządu Fundacji KTOŚ
tel. 889 627 256, mail: maja@fundacjaktos.pl