Wataha

Działamy od 3 lat, ale niedawno "stuknęła nam czterdziestka". Już ponad 40 rodzin wspiera łódzka załoga KTOSIA. 20 z nich jest objętych opieką wytchnieniową w ramach projektu "O nas z nami". Rośnie liczba rodzin, rozrasta nam się też "Wataha". KTOSIOWE "męskie" spotkania, które początkowo były baaaaardzo kameralne, nabierają rozmachu. Pojawiają się nowe twarze, a wraz z nimi nowe pomysły. KTOŚ wierzy, że nic nie dzieje się przypadkiem i że stajemy nawzajem na swojej drodze po coś. Nasze wspólne poniedziałki to pretekst do tego, by się spotkać, poznać i stworzyć krąg osób, które będą wspierać się nawzajem.

"Fundacja daje rodzicom ogromne wsparcie. Bo po prostu potrzebujemy takiego wytchnienia. Nawet teraz, zostawiam Sebastiana i za chwilę pędzę gdzieś w kolejkę, bo muszę odebrać kartę parkingową, potem do lekarza (ze swoją sprawą), potem też mam coś do załatwienia. Jest to dla mnie bardzo cenna chwila. Sebastian kiedy wraca z zajęć, ze spotkania w KTOSIU jest zadowolony, rozpromieniony. Takie zajęcia by mu się przydały prawie codziennie." Tak o spotkaniach "Watahy" mówi Pani Maria - mama Sebastiana.

Codzienność to suma drobnych gestów. Takich jak sytuacja, kiedy świetnego kurczaka na wspólny obiad przygotowuje dla nas Ewelina i Ariel. Kiedy Łukasz opowiada o swojej pasji - malarstwie. Kiedy Seba dzieli się swoją wiedzą o elektronice, a Ela ćwiczy z nami oddech i emisję głosu. To drobne kroki, które mogą pomóc nam się rozwijać, obudzić uśpione marzenia, podejmować nowe wyzwania, jednoczyć siły. Czy plan się powiedzie? Wszystko w naszych rękach