Samorzecznik, czyli kto?

Zapraszamy na bezpłatne szkolenia dla samorzeczników i do współpracy w działaniach samorzeczniczych!

Czym jest samorzecznictwo?

To w Polsce wciąż mało znane pojęcie. Będziemy to zmieniać.

Samorzecznictwo jest mówieniem o swoich potrzebach, problemach, marzeniach, prawach, postulatach we własnym imieniu – nie ustami terapeutów, specjalistów i rzeczników.

W naszym przypadku samorzecznikami są rodzice osób z niepełnosprawnością lub szerzej: opiekunowie osób wymagających wsparcia w codziennym funkcjonowaniu. Szkolimy ich i wspieramy, by ich głos w przestrzeni publicznej był bardziej słyszalny

Szkolenia dla samorzeczników

Szkolenia są prowadzone w podziale na 2 grupy (po 3-4 os.). Każde z nich trwa 3 godziny.  Z uwagi na sytuację epidemiczną związaną z COVID-19 będziemy na bieżąco podejmować decyzję dotyczącą tego, czy szkolenie przeprowadzone będzie stacjonarnie, w siedzibie Fundacji KTOŚ (al. Śmigłego-Rydza 70 w Łodzi) czy on-line. Szkolenia odbywają się między majem a listopadem 2022 r. - w sprawie szczegółowych terminów prosimy o kontakt:

Wsparcie dla samorzeczników i współpraca z mediami: Maja Giżycka-Różalska  - członkini zarządu Fundacji KTOŚ
tel. 889 627 256, mail: maja@fundacjaktos.pl

Pakiet 7 szkoleń

• Warsztaty psychologiczne "Poczucie własnej wartości"
  • Warsztaty psychologiczne "Jak radzić sobie ze stresem?"
  • Warsztat z wystąpień przed kamerą
  • Warsztat "Jak zaistnieć w social mediach?"
  • Warsztat "Samorzecznictwo w teorii i praktyce - sztuka autoprezentacji"
  • Warsztat "Wystąpienia publiczne"
  • Warsztat "Jak mówić/pisać,żeby osiągnąć swój cel? Jak współpracować z dziennikarzami?"

+ konsultacje indywidualne z wybranym trenerem - średnio 3 h/os.

Do dyspozycji naszych samorzeczników i samorzeczniczek jest też biuro samorzecznictwa. Oferujemy osobny pokój w naszej siedzibie (al. Śmigłego-Rydza 70 w Łodzi), biurko, komputer, sprzęt biurowy, ciszę, spokój i dobrą kawę laughing

Dlaczego warto zaangażować się w samorzecznictwo?

Zebraliśmy kilka odpowiedzi naszych samorzeczniczek i samorzeczników:

"Jest wiele sfer, w których widzę, że opiekunowie są pomijani, ich głos nie jest brany pod uwagę. Do tej pory czekałam na zmiany. Teraz sama chcę je wywołać."

"To okazja, żeby spotkać osoby w takiej samej sytuacji, którym nie trzeba tłumaczyć, z czym się na co dzień zmagamy, bo oni to wiedzą i też czują podobnie."

"Bo wiem, że od siedzenia cicho w kącie nic się nie zmieni na lepsze."

"Bo walcząc o moje prawa i moją łatwiejszą codzienność walczę też o dobro mojego dziecka. Żeby miało szczęśliwszą mamę."

ZAPRASZAMY!  laughing